Konsert Las Vegas untuk Memperingati Ulang Tahun Ke-5 Pembunuhan Beramai-ramai 1 Oktober
toto

Konsert Las Vegas untuk Memperingati Ulang Tahun Ke-5 Pembunuhan Beramai-ramai 1 Oktober

Perayaan muzik akan memperingati pembunuhan beramai-ramai di Las Vegas pada ulang tahun ke-5 tragedi itu. Festival Muzik Remember akan diadakan pada hari Sabtu, 1 Okt. 2022 di Amfiteater Daerah Clark. Tiket boleh didapati sekarang demo slot dengan harga $85 melalui halaman Eventbrite.com festival .

Amfiteater Kerajaan Daerah Clark Las Vegas
Amfiteater Daerah Clark, dilihat dari atas. Amfiteater di pusat bandar Las Vegas di 500 S. Grand Central Parkway dan menempatkan 1,300 tempat duduk. (Imej: clarkcountynv.gov)
Festival Muzik Remember akan menampilkan format muzik desa yang sama seperti festival Muzik Harvest Route 91, yang disasarkan semasa pembunuhan beramai-ramai 2017.

Tajuk utama ialah Midland, kumpulan negara dari Dripping Springs, Texas yang mencapai No. 1 pada carta album negara Billboard pada tahun 2019 dengan usaha tahun kedua, Let It Roll. Tindakan tambahan akan diumumkan pada halaman Eventbrite.com konsert .

The Remember Music Festival sedang dipersembahkan oleh Country Strong Project, Stoney’s Rockin’ Country, dan Clark County.

Memorial untuk Diingati
Menurut penganjur, semua hasil daripada konsert itu akan disalurkan kepada projek peringatan kekal untuk tragedi 2017. Juga dipanggil “Memorial to Remember,” ini merupakan usaha jangkauan yang sedang mencari idea umum untuk peringatan sempena ulang tahun ke-6 pembunuhan beramai-ramai pada tahun 2023.

Pada Ogos 2021, MGM Resorts, yang memiliki bekas tempat konsert Las Vegas Strip di mana festival muzik Route 91 Harvest berlangsung, bersetuju untuk menderma dua daripada 15 ekar tapak sejak terbiar itu kepada peringatan itu. Ia akan dibina bersebelahan dengan Shrine of the Most Holy Redeemer, sebuah Live Togel SGP gereja Roman Katolik yang menjadi tempat perlindungan bagi mangsa pembunuhan beramai-ramai.

“Matlamat kami adalah untuk membangunkan tugu peringatan yang mengingati nyawa yang terkorban akibat serangan di festival Laluan 91 pada 1 Okt. 2017, dan memberi penghormatan kepada mangsa yang terselamat, responden pertama dan wira setiap hari yang memberi inspirasi kepada negara dengan keberanian mereka, ” laman web Jawatankuasa Memorial 1 Oktober menulis. “Kami juga ingin mengiktiraf daya tahan dan belas kasihan komuniti kami. Kami mengalu-alukan penyertaan daripada sesiapa yang tersentuh dengan tragedi 1 Oktober, sama ada anda tinggal di Las Vegas atau negeri atau negara lain.”

Peserta digalakkan menghantar lagu, puisi, lukisan atau kerja lain untuk membantu arkitek membina tugu peringatan. Tarikh akhir untuk menyerahkan karya kreatif ke tapak web Clark County ialah 31 Okt. 2022.

Butiran Kejadian
Kira-kira 60 orang terbunuh dan lebih 850 cedera semasa kejadian yang menjadi penembakan besar-besaran paling maut yang dilakukan oleh seorang individu keluaran macau dalam sejarah AS. Bermula sedikit selepas jam 10 malam pada 1 Okt. 2017, seorang lelaki bersenjata melepaskan lebih 1,000 butir peluru dari bilik hotelnya di Mandalay Bay di tingkat 32 ke arah orang ramai yang menghadiri malam terakhir festival Route 91 Harvest Music.

Stephen Paddock, seorang bekas juruaudit berusia 64 tahun dari Mesquite, Nev., membunuh diri sebelum polis dapat menghubunginya. Walaupun penyiasat tempatan dan persekutuan menyimpulkan bahawa dia telah merancang serangan itu dengan teliti dan kelihatan mencari kemasyhuran, motif secara rasmi masih tidak dapat ditentukan.